SWEDISH LANGUAGE BLOGPOST: Craftivister taggar kläder under Fashion Week I Stockholm

23 Aug SWEDISH LANGUAGE BLOGPOST: Craftivister taggar kläder under Fashion Week I Stockholm

Craftivister taggar kläder under Fashion Week I Stockholm

 

20756074326_e43e410ae1_k

 

Med hjälp av en liten finurlig pappersrulle i ditt nyköpta plagg hoppas den brittiska craftivisten (craft+activism=craftivism) Sarah Corbett att ge Stockholms modebransch en överraskande hälsning under nästa veckas Fashion Week i Stockholm. En hälsning som fungerar som en påminnelse till modeindustrin om att arbeta för bättre arbetsförhållanden och mer miljövänliga tillverkningssätt. 

 

20161399983_6a539ae064_k

 

Tillsammans med andra craftivister i Stockholm uppmuntrar nu Sverigeaktuella Sarah Corbett alla att göra egna budskap i form av ¨mini scrolls¨. Små handskrivna meddelanden rullas och slås in med vackra band för att sedan i hemlighet placeras i klädbutiker, på modevisningarnas stolar och fashionistornas fickor.

 

20772897192_611deeb203_k

 

Sarah Corbett är aktuell med utställningen Gentle Protest som visas på Handarbetets Vänners galleri. I och med utställningen arrangeras olika workshops och craftivistprojekt, bland annat finns möjligheten att göra mini scrolls. Måndag och tisdag 24-25 augusti (what time Sarah?) finns Sarah Corbett i utställningen och hjälper dig med budskapen som skall riktas till modeindustrin under branschens viktigaste vecka.

 

20594345678_9fa73bf566_k

 

-Vi älskar skönheten och kreativiteten som modeindustrin skapar. Vi älskar att vi kan uttrycka oss själva genom kläder och att vi kan känna oss självsäkra i vad vi bär. Men vi kan inte vara likgiltiga över den fula sidan av modeindustrin. Det är fel att tänka att vi inte har någon makt att påverka och förändra. Var med oss och sträva mot en mer hållbar modeindustri! Vore det inte fantastiskt om Stockholm Fashion Week 2016 var en enda uppvisning av just tillverkade kläder? Låt oss arbeta tillsammans för att göra det en realitet, stygn för stygn, ett i taget.

 

20782351775_5e187be4eb_k

 

Det här craftivistprojektet är ett sätt att stödja Fashion Revolution, en global rörelse som arbetar för en modeindustri som värnar människor, miljö, kreativitet och vinst i lika delar och som har som drivkraft att få alla att tillsammans arbeta för att detta ska hända.

 

20789306271_f7bfe87779_k

 

-Fashion Week samlar hela branschen, från designer, inköpare, stylister och pr-byråer under några hektiska dagar. Den mediala uppmärksamheten är stor och det är därför ett bra tillfälle att uppmana modeindustrin att verka för en hållbarare och bättre värld. Sara Corbett har tidigare under bland annat London Fashion Week broderat budskap i små korsstygn som påverkat dialogen i den brittiska modebranschen. Det är min förhoppning att Stockholms modeelit också tar del av Sarah Corbetts Gentle Protest, säger Lotta Ahlvar vd för Handarbetets Vänner och tidigare vd för Svenska Moderådet.

Vill du veta mer om rörelsen kring craftivismen, samt om hur det går att förändra världen stygn för stygn? Välkommen till Handarbetets Vänner, torsdag 27 augusti 18.00 och till ett samtal mellan craftivisten Sarah Corbett och Frida Arnqvist Engström, journalist och författare till boken Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen. Mer information finns här: http://www.eventbrite.co.uk/e/gentle-protest-talk-sarah-corbett-and-frida-arnqvist-engstrom-tickets-18131780644

Fakta: 

Craftivist Collective arbetar för att minska global fattigdom och humanitära oangelägenheter genom att använda handarbete och publik konst som verktyg. Detta görs genom provocerande men icke-våldsamma kreativa kampanjer. Här finns mer information om Craftivist Collective och deras sätt att arbeta: www,craftivist-collective.com. Denna globala rörelse finns skildrad i boken Gerillaslöjd, där också Sarah Corbett medverkar, se mer: www.gerillaslojd.se.

Handarbetets Vänner är en mångårig men samtida samlingsplats för broderi där utställningen Gentle Protest visas i galleriet fram till 19 september.

Gentle Protest på Handarbetets Vänner: here 

 

Gentle Protest Talk: Thursday 27th August 6pm-7:30pm BOOK HERE

Fashion Revolution: http://fashionrevolution.org/country/sweden/

 

 

The mini scroll messages in swedish:

1

Om kläder kunde tala…

Vilka sagor skulle de berätta? Sagor om hur de tillverkades med kärlek, glädje och omsorg? Eller sorg, tragedi och bedrövelse?

Vad skulle dina kläder säga till dig?

2

Vad är din ‘fashion statement’?

‘Kläderna gör människan’ – vilket ansvar, eller hur?

Om våra kläder uttrycker vilka vi är, borde vi inte försöka se till att de tillverkas av textilarbetare som behandlas och betalas på ett rättvist sätt, och att jorden inte skadas av processen?

3.

Skönheten ligger inte bara i betraktarens ögon…

Den vävs in i själva tyget. Våra kläder kan aldrig vara verkligt vackra om de gömmer fulheten i att arbetarna exploateras.

Engagera dig i #FashionRevolution och kolla om dina värderingar är invävda i dina kläder.

No Comments

Post A Comment